Elke ondernemer moet zijn bedrijf laten registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je geeft dan ook adresgegevens door en die kunnen gemakkelijk worden misbruikt.
Het gebeurt nogal eens dat ondernemers stapels ongewenste post ontvangen van allerlei marketingbureaus. Daarnaast wil geen één ondernemer boze klanten aan de deur van zijn privéwoning. Hiervoor is de wet nu aangepast. Voor kleine ondernemers en ZZP-ers is dit privacy probleem helaas vaak nog niet opgelost door deze wetswijziging. Hoe dat komt leggen we je hieronder uit.
Wetswijziging
Per 2022 worden alle woonadressen in het Handelsregister van de KvK afgeschermd. Woonadressen zijn dan alleen nog benaderbaar voor bepaalde instanties, die hiervoor dan wettelijk bevoegd zijn. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, de Belastingdienst en deurwaarders.
Door deze wetswijziging moet het aantal ongevraagde post en telefoontjes wel gaan verminderen. De kans dat je als ondernemer gestalkt wordt op je privéadres is hierdoor ook verminderd.
Vestgingsadressen blijven vrij op te vragen door derden
De KvK verplicht je ook om een vestigingsadres op te geven. Anders is het niet mogelijk om je te registreren. Dit registratieadres mag geen postbus zijn. Het moet een fysiek adres zijn, waar je ook daadwerkelijk je werk uitvoert. Als het postadres voor bedrijven hetzelfde is als het vestigingsadres, ontstaat er dus nog steeds een privacy probleem, omdat na de wetswijziging vestigingsadressen nog steeds vrij opvraagbaar blijven. Bij kleine bedrijven en ZZP-ers is dit vaak het geval. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bestudeert nu welke opties er zijn om dan toch je privégegevens af te schermen.
Wat kan je doen om je privacy te beschermen?
Je kan natuurlijk een bedrijfspand gaan kopen of huren, maar dit is natuurlijk heel erg duur. Een alternatief is om een kleine kantoorruimte te huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Men noemt dit ook wel een virtueel kantoor. Dit kost vaak nog geen zestig euro per maand. Je moet wel kunnen aantonen dat je daar ook daadwerkelijk je werk kan uitvoeren. Dit moet je opnemen in het huurcontract, anders kan de KvK dit adres afkeuren als registratieadres. Informeer jezelf hierover dus goed voordat je je vastlegt. Op internet vind je gemakkelijk verhuurbedrijven van deze flexwerkplekken; ook bij jou in de buurt.