In tijden van lockdowns wegens virussen zijn we (noodgedwongen) steeds vaker thuis gaan werken. De vraag is nu, wordt thuiswerken de norm of gaan we straks weer terug naar alle dagen heen en weren tussen thuis en kantoor? Er zitten zowel voor- als nadelen aan werken vanuit huis en niet alle banen lenen zich natuurlijk voor thuiswerken. Volgens onderzoek kan ongeveer veertig procent van het werk thuis gedaan worden. Dit zijn vooral kantoorbanen.
De voordelen van thuiswerken
Bijna al het werk dat je via een computer verricht kan je thuis doen. Door de technologische ontwikkelingen kan er heel veel steeds gemakkelijker vanuit huis. Dit biedt veel flexibiliteit en je bespaart op reiskosten. Het thuiswerken maakt werk en privé beter te combineren, waardoor je het werk beter kan plannen. Dit werkt de productiviteit in de hand. Een werkgever kan door thuiswerken aan te bieden putten uit een groter aanbod aan personeel.
De nadelen van thuiswerken
Een nadeel kan echter zijn dat een werknemer thuis juist veel wordt afgeleid door bijvoorbeeld kinderen of huisdieren. Het is dus verstandig om in huis een aparte werkruimte te creëren. Een oplossing hiervoor kan zijn om te werken met virtuele kantoorruimten.
Een ander probleem bij thuiswerkplekken kan zijn een gebrek aan sociaal contact. De samenhang onderling is minder voelbaar.
Virtuele kantoren
Dit is een zakelijk inschrijfadres of wel een registratieadres. Vaak huur je een kantoorruimte met faciliteiten in een kantoorgebouw. Je laat hier post naartoe sturen, er is een volwaardige werkplek met netwerkaansluitingen, printers, een kopieerapparaat… enzovoort en soms zelfs met een receptie. Deze plek kan je ook gebruiken om mensen te ontvangen en om te vergaderen is Zo houd je werk en privé goed gescheiden van elkaar. Bovendien is er in zo’n gebouwencomplex vaak ook meer geregeld op het gebied van (brand)veiligheid en diefstal.
Een fysiek kantoor
Uiteraard is dit veel duurder. Denk hierbij ook aan stroom en verwarming, onderhoud van het gebouw, veiligheid, parkeergelegenheid en noem het maar op. Voor het milieu is al dat heen en weer pendelen natuurlijk ook niet gunstig.
Balans vinden
In de nabije toekomst is het zaak om hierin steeds meer balans te vinden, zodat het werk zoveel mogelijk zijn doorgang kan hebben en we toch de menselijke maat niet uit het oog verliezen.