Wanneer je als bedrijf afval produceert, dan noemen we dat bedrijfsafval. Dit betekent dus ook dat je er als ondernemer verantwoordelijk voor bent dat dit wordt ingezameld en afgevoerd. Daar gelden specifieke regels voor. Het is dan ook belangrijk dat je als ondernemer een goed beleid voert op dit gebied. In dit artikel kan je leren wat je moet weten over de regels met betrekking tot het verwerken van bedrijfsafval.
Uitleg over bedrijfsafval
Je kan natuurlijk een perscontainer huren en denken dat je daarmee klaar bent. Het is echter beter om je goed te verdiepen in bedrijfsafval. Het gaat namelijk om verschillende afvalstromen binnen je bedrijf. Het kan net zo goed om papier als om chemisch afval gaan. Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid om dit goed te scheiden, in te zamelen en af te voeren. Dit is een verplichting die je hebt. Je moet in ieder geval de volgende soorten scheiden: Karton- en papierafval, GFT en groenafval, glas, textiel, kunststof, hout, metalen, elektrische of elektronische apparatuur en gevaarlijk of chemisch afval. Deze regels gelden voor alle ondernemers, dus ook als je ZZP-er bent of een kantoor aan huis hebt. Wel gelden er in bepaalde gevallen vrijstellingen.
Het verzorgen van de inzameling
Het inzamelen is dus jouw verantwoordelijkheid en jij draagt de kosten als ondernemer. Dat betekent wel ook dat je het goed wilt aanpakken. Dat kan via de gemeente. Je kan ook een perscontainer huren via Afvalperscontainer.nl. Zo kan je zorgen dat alles goed en gemakkelijk wordt ingezameld. Werk je met een particuliere inzameldienst, dan kan je er zeker van zijn dat vrijwel al het afval wordt opgehaald. Je betaalt de huur van de container, het vervoer en de verwerking allemaal in het contract. Het kan wel per afvalsoort verschillen hoeveel dit kost. Anderzijds kan je vaak een gezamenlijk contract met andere ondernemers in je omgeving afsluiten bij de particuliere inzamelaar.
Inzamelen via de gemeente
Je kan ook voor gemeentelijke afvalinzameling kiezen. Dit doe je vooral wanneer je bedrijfsafval hebt dat eigenlijk vooral op huishoudelijk afval lijkt. Dan is het gemakkelijk om dit gezamenlijk te laten ophalen. Wel komen er kosten bij kijken. Dit kan de gemeente maandelijks rekenen voor het ophalen en verwerken van jouw bedrijfsafval. Heb je niet veel bedrijfsafval? Dan is het ook nog een optie om zelf naar de vuilstort te rijden. Dit geeft je ook mogelijkheden om er wat flexibeler mee om te gaan.