Er is in 2017 flinke commotie ontstaan door de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Op grond van deze wet wil de Belastingdienst beoordelen of een zelfstandige wel echt een zelfstandige is. Veel zzp’ers hebben één of meerdere vaste opdrachtgevers waar ze langdurig voor werken. Volgens deze wet ontstaat er dan een arbeidsrelatie en moet de opdrachtgever de zzp’er in loondienst nemen. Veel opdrachtgevers hebben daar geen zin in. Het kost flink wat geld en bovendien brengt het een uitgebreide administratie met zich mee. Gevolg: Veel zzp’ers raakten opdrachten en vaste opdrachtgevers kwijt.
Handhaving uitgesteld
De Belastingdienst laat op zijn website weten dat de handhaving van de wet DBA in ieder geval is uitgesteld tot 1 januari 2020. Tot die tijd blijft alles bij het oude en hoeft een zzp’er niet bang te zijn opdrachten kwijt te raken. Tenzij de zzp’er zelf aan de bel zou trekken en bij de Belastingdienst zou aankaarten dat hij vindt dat hij eigenlijk in loondienst zou moeten worden genomen, wordt er geen actie ondernomen. Voor veel zzp’ers is dit een opluchting, want ze kunnen voorlopig aan de slag blijven bij de opdrachtgevers die ze op dit moment hebben. Ook onder opdrachtgevers lijkt de storm weer wat te zijn gaan liggen. Veel opdrachtgevers hebben zich inmiddels laten overtuigen dat het zo’n vaart niet gaat lopen met de torenhoge boetes waarvoor eerder werd gevreesd.
Gaat er dan niets veranderen?
De kans dat er in de toekomst wat gaat veranderen voor ondernemers is wel aannemelijk. Veel ondernemers verdienen maar net genoeg om van rond te komen. Daarnaast is het zo dat je als ondernemer veel minder makkelijk een hypotheek kunt krijgen of een lening afsluiten. Je hebt immers variabele inkomsten en daar is een bank meestal niet zo blij mee. Alleen als je een lening wilt afsluiten die je ook met veel minder inkomsten zou kunnen aflossen is de kans aanwezig dat je die krijgt. Voor een bepaalde groep zzp’ers kan het daarom aantrekkelijk zijn om in dienst te treden bij een opdrachtgever. Dit geeft meer financiële zekerheid. Maar een ander deel zal koste wat kost de vrijheid van het zelfstandig ondernemer zijn willen behouden. Want ook dat heeft immers voordelen.